fbpx

Low Code Platform Nedir?

Low Code(Düşük Kod), yeni bir yazılım geliştirme yaklaşımıdır. Geleneksel programlamanın çok yavaş ve çok katı bir süreci içinde barındırması Low Code gibi işlevsel yaklaşımların doğmasını sağladı. Low Code platform geleneksel programlamaların tersine görsel modellemeler ve sürükle bırak yapısıyla hızlıca uygulama geliştirilebilmesini sağlar. Bu yaklaşım ile hiç kod yazmadan veya çok az kod yazarak hızlı ve daha güvenilir uygulamalar geliştirilebilir.

Low Code Platformlar; altyapı, sistem, güvenlik ve implementasyon konularına zaman harcamadan, doğrudan geliştirmeye odaklanabileceğimiz bir ortam sunarak bunu ortadan kaldırıyor.

Low Code Platform ile Yazılım Geliştirme İhtiyacının Sebepleri

Günümüzde dijital dönüşümün gerekliliğinin son yıllarda hızla artmasıyla beraber yazılım geliştirmeye olan ihtiyaçlar da aynı oranda artmıştır. Kurumların bir sistem içerisinde yönetilmeyen süreçlerini bir yazılıma aktarma ihtiyaçları artarken, mevcut uygulamaların da güncellenmesi ihtiyacı, son yıllardaki çevik değişim gerekliliği sebebiyle artmıştır. Kurumlar hem süreçlerinin büyük çoğunluğunu dijitalleştirmek zorunda kalmakta hem de mevcut dijital dönüşüm süreçlerini sektörün ihtiyaçlarına göre sürekli güncellemeleri gerekmektedir. Normalde uygulama geliştirme süreçlerinin bütün aşamalarını düşündüğünüzde, bu süreçler kurumlar için hem çok maliyetli olmakta hem de yönetilemez bir hal almaktadır. Bu gerçeklerle beraber, pratik bir şekilde yazılım çözümü üretebilecek ve daha sonra gereken değişiklikleri hızlı bir şekilde adapte edebilecek ürünlere ihtiyaç doğmuştur. Bu noktada, sürükle-bırak yöntemleriyle daha az kod yazımı ile hızlı yazılım projesi geliştirilebilecek Low Code Platform ürünleri ortaya çıkmıştır.

Low Code Platformların Faydaları

Low Code Platformlarla kod yazmadan ya da bir yazılımcı istihdam etmeden uygulama geliştirmek mümkündür. Bunun için herhangi bir donanım almanıza veya ekibinizde yazılımcı bulundurmanıza gerek kalmıyor. Web tarayıcınız üzerinden ihtiyacınız olan yazılım projelerini, herhangi bir yazılım dili altyapısına sahip olmadan ara yüzler üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Low Code Platformlar sayesinde, kurum içerisindeki sürece hakim kişiler uygulama geliştirebilir. Süreç bir yazılım projesine döndükten ve belli bir süre kullanıldıktan sonra gelen değişim ihtiyaçlarını yine aynı kişiler, yazılım üretici firmaya bağlı kalmadan yapabilirsiniz. Bu çeviklik, firmalara hem yazılım üretme maliyetlerini düşürme hem de daha sonradan değişikliklere hızlı ayak uydurup süreç değişikliklerini yazılımlarına hızlı sürede aktarma imkanı vermektedir.

  • Esneklik
    Low Code platformlar sistem üzerinde karmaşık kodlamalar yapmaya gerek kalmadan, anında istenilen değişikliklerin yapılmasına olanak sağlar. Esnek yapısı sayesinde hem uygulamayı geliştirirken hem de kullanılırken doğan ihtiyaçları karşılamada sağladığı kolaylıklar uygulamayı daha çevik kılar. Örnek verecek olursak, bir laboratuvar yazılımının kalite modülünü bir Low Code Platform üzerinden tasarlarken, o laboratuvara ait özel kalite dokümanları ve doküman türlerini bir forma dönüştürüp sistem içerisinde dijital bir şekilde saklayabilirsiniz. Statik yazılım uygulamalarında, bu formların gereklilikleri kod içerisinde bulunduğundan, bir kalite formunda değişiklik yapılmak istendiğinde bu, büyük bir yazılım geliştirme maliyeti olarak kuruma yansıyacaktır.
  • Hızlı Geliştirme ve Yüksek Verimlilik
    Geleneksel programlamada tamamı kodlarla geliştirilen projelerin tamamlanması ortalama bir yılı bulurken, Low Code platformlarda geliştirilen projeler karmaşıklık yapısına göre bir veya iki ayda tamamlanabilir. Low Code platformlar, daha fazla uygulamanın daha kısa sürede oluşturulmasına izin verir. Bu platformların avantajı kullanılmadığında, konvansiyonel metotlarla birçok sürecin uygulanması zorunludur. Bunlar teknik ve mimari tasarım, uygulamanın bulunacağı farklı sunucuların tasarımı, bakımı ve bunların güvenliği gibi DevOps işleri içerir. Geleneksel yöntemlerle yapılan yazılımlarda teknik ve kullanım dokümanlarının tüm değişikliklerde güncel tutulması da gerekmektedir. Ancak, Low Code platformda geliştirme yapıldığında, projenin tüm konfigürasyonları, teknik altyapısı, sayfalarla ilgili notlar ve özellikler platformun yönetim panelinde dokümante edilmiş şekilde durur ve gerektiğinde hızlı bir şekilde değiştirilebilir. Platform altyapısı kullanıldığından, DevOps maliyetleri de ortadan kalkmaktadır.

  • Güvenlik
    Low Code platformu ile geliştirilen uygulamaların güvenliği, platform üreticisi tarafından sağlanmaktadır. Uygulama geliştirirken güvenlikle ilgili yapılması gereken herhangi bir çalışma yoktur. Sadece geliştirme aşamasında değil, daha sonradan yapılacak ek geliştirmeler ve düzeltmelerde de böyle bir ihtiyaç olmamaktadır. Bir süreci yazılıma dönüştürmek istediğinizde, böyle bir platform kullanmıyorsanız, hem geliştirme aşamasında hem de daha sonradan yapılacak güncellemelerde güvenlik ve sızma testleri yapılması gerekmektedir. Yapılan yeni geliştirmelerde, yazılımcıların güvenlik konusunda dikkatli olması ve uygulamanın bu testleri başarıyla geçmesi gerekmektedir. Bu testlerde çıkabilecek negatif sonuçlarda, yazılım geliştirme süreci tekrar yazılımcılara dönüp süreç uzamaktadır. Sadece yeni yapılan geliştirmelerde değil, mevcut bir yazılım uygulamasında kullanılan bileşenler ve teknolojilerle ilgili güvenlik açıkları da ortaya çıkabilmekte ve bu yazılımların sürekli güncel tutulması gerekmektedir. Low Code platform kullanılarak geliştirilen bir yazılım projesinde, bu maliyet ve kaygıların hepsi ortadan kalkmaktadır.
  • Azalan Maliyetler
    Daha kısa sürede daha fazla uygulama oluşturabilme becerisi sayesinde maliyetler düşer. Ayrıca yazılımcıya duyulan ihtiyacı ortadan kalktığı için işe alım maliyetlerini de azaltır. Low Code platformlar sadece kod yazabilenleri değil herkesi üretken kılabilir. Azalan veya ortadan kalkan maliyet kalemlerimden bazıları şunlardır; frontend, backend ve database gibi farklı türlerde geliştirici maliyetlerinin yerine sadece platform geliştirici maliyetinin olması ve çok daha az sürede fazla iş yapabilmesi. Dokümantasyon, eğitim ve aktarım maliyetlerinin düşmesi. Güvenlik devops gibi sistem maliyetlerinin sıfıra inmesi.
  • Daha Hızlı Dönüşüm
    Günümüz dijital dünyasında bir dönüşüm gerekiyor. Low code platformlar, karmaşıklığın oluşmasına engel olarak dönüşümü dolayısıyla da gelişimi hızlandırır. Bu yazıda üstte belirttiğimiz sebeplerden dolayı çok daha hızlı dijital dönüşüm gerçekleştirilebilmektedir. Bu da bir üstteki maddede bulunan daha az maliyet avantajıyla birleştiğinde bu platformların popülaritesini son yıllarda hızlı bir şekilde arttırmıştır.
  • Kullanıcı Deneyimi
    Low code platformun kullanılmasıyla hız kazanan kuruluşlar pazar değişikliklerine ve müşteri gereksinimlerine hızla adapte olabilir. Low code platform organizasyonların ihtiyaçlarına göre şekillendirilebildiği için her firma kendine uygun modülleri ve sayfaları istediği gibi tasarlar. Bu durum da kullanıcıların görmek istemediği ya da sistemde kullanmayacağı şeyleri kolayca eklemesine veya çıkarmasına olanak sağlar.

Low Code Platform olarak SetXRM

Yerli yazılım pazarında Low Code platformların ilki en büyük örneklerinden biri SetXRM ürünüdür. 2014 yılından bu yana kullanılmaya başlanılan SetXRM platformu yüzlerce farklı müşteriye ulaşmıştır esnek yapısı sayesinde farklı sektörlerde yurtiçinde ve yurtdışında kullanılmaktadır. Sektörün önde gelen firmalarının SetXRM hakkında düşündüklerine buradan ulaşabilirsiniz.  Sektörde 10. yılını doldurması sebebiyle birçok yeni özelliğe sahip ve kurumsal uygulamaların karmaşık ve yoğun kullanımlarında da başarıyla rol almaktadır. Bu 10 yıllık süreçte kurumların farklı çözüm ihtiyaçlarına SetXRM platformu üzerinden yazılım projesi üretilmiştir üretilen farklı türde çözümlerini sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Low Code Platform Olarak SetXRM’in Bazı Temel Özellikleri

1. Drag and droplarla modüllerin hızlı şekilde tasarlanması
2. İş kurallarının ve iş akışlarının sistem üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde tasarlanması
3. Rest API sayesinde istenilen pek çok uygulamayla hızlı entegrasyon
4. Dinamik raporlama aracı olan DevExpress Dashboard Designer ile entegre çalışarak hiç bir kodlamaya ihtiyaç duymadan istenilen her türlü raporun sistem üzerinden verilebilmesi
5. C#’ın desteklediği tüm formüller ile sistem üzerinde istenildiği gibi kod yazabilme imkanı

Facebook Twitter Linked-In