İş Kuralları (Business Rules) Nedir?
İş kuralları bir işi tanımlayan ya da kısıtlayan yapıdır. Terimler, olgular ve kurallar içerir. Her zaman doğru ve yanlış kontrolü içerir. İş kuralı aslında bir işin yapılış şeklini etkileyen herhangi bir karardır.
Tanımlamayı kolaylaştırırsak kurallar hayatımızda özel bir bağlamda uygulanması gereken ilkelerdir, bir kurumun iş yapışı ile ilgili yönergeler ve prensiplerdir, ATM kullanırken kart şifresini belirli bir sayıda yanlış girdiğimizde bloke olması esasında kurum tarafından tanımlanmış olan bir iş kuralıdır.
İş kuralları kurumlar tarafından belirlenir. Kurum içi işleyişe, iş akışına, yetkilendirmeye ve algoritmaya bağlı olarak oluşturulur. Örneğin kurum özel günlerde kullanıcılarına bilgilendirme maili gönderebilir, iş kuralına belirlediği şartları ekleyerek bu mailin hedef kitlesine ulaşmasını sağlayabilir.
İş Kuralı Nasıl Tanımlanır?
İş kuralları bir arayüzle tanımlanır. Hesaplamalar, veri çekme ya da filtreleme işlemlerinin tümü bu arayüze gömülmüştür. İş kuralı tanımlama ekranına girilir aktivite tipi seçilir. Bu aktivite daha önce tanımlanmış listeden seçilecektir. Örnek olarak aktivite tipi “Kayıt Oluşturulduğunda” olsun. Kullanıcı seçtiği aktivite tipine göre kriter ekleme işlemini gerçekleştirir. Örnek olarak “Randevu Statüsü = Planlandı” filtresi eklenmiş olsun. Kullanıcı temel yapıyı oluşturmuştur. Bu aktivite için tanımlanmış kurallar listelenir. Kullanıcı dahil etmek istediği kural türünü seçer. Örnek olarak “Bildirim Gönder” seçilmiş olsun. Kural türünün fonksiyon üretebilmesi için gerekli bildirim türü ayarları doldurulur. Bildirim tipi, içeriği ve gönderilecek kişi alanları doldurulur.
İş kurallarını tanımlayıp veri tabanına kaydetmek arayüz üzerinden yapılacaktır. Kaydet butonuna tıkladıktan sonra kod üretme işlemi tamamlanmış olacaktır.
Örneğimizde, sistem üzerinde herhangi bir planlı randevu kaydı oluştuğunda seçmiş olduğu kullanıcıya ve kullanıcıya grubuna SMS veya e-mail bildirimi gidecektir.
İş kuralları yazılım sistemlerinin sıklıkla değişen kısımlarını oluştururlar. İş süreçleri ve kurallarındaki değişikliğe kullanılan yazılımın uyum sağlaması gerekmektedir. İş kurallarının dinamik olarak yönetilmesi için mutlaka bir arayüze ihtiyaç vardır. Eğer arayüz üzerinden kontrol edilmiyorsa her bir iş kuralı için kod yazılması gerekmektedir.
SetXRM iş kurallarını kolayca oluşturabileceğiniz bir yapıya sahiptir. Her iş akışına ve algoritmaya uyum sağlayacak esnek yapısıyla SetXRM kurulduğu ilk günden itibaren katıldığı analiz toplantılarından oluşturduğu iş kuralları kataloğu ile bu konuda oldukça tecrübelidir, sizlere kullanımı kolay bir iş kuralı tanımlama arayüzü sunar.