fbpx

Cloud Hosting (Bulut Barındırma) Nedir?

İnternet kullanımı, şimdi on yıldan itibaren muazzam bir şekilde arttı. Böylece, internetin hızı kullanılırken önemli bir parametre haline gelmiştir. Herkes daha iyi güvenlik ile yüksek hızlı internet istiyor. Bu büyüyen teknoloji Cloud Hosting (Bulut Barındırma)’in yükselişine yol açıyor. Bence herkes bulut bilişimi duymuş olabilir. Yine de çoğu ne olduğunu bilmiyor mu? Dosyaların bulutta nasıl depolandığı hakkında hiçbir fikirleri yok. Bu yazıda size bulut barındırma arkasındaki kavramı ve nasıl çalıştığını anlatmaya çalışacağım.

Cloud Computing (Bulut Bilişim) nedir?

Cloud Computing (Bulut Bilişim)

Bulut bilişim bağlamında, herhangi bir nesneyi işaret edip bir bulut diyemezsiniz. Verilerin internet üzerinden farklı bileşenlerde depolandığı sanal sunuculardan oluşan elektronik bir ağdır. Dolayısıyla bulut, internete bağlı olan ve gerektiğinde yazılımın bir parçası olarak kiralanabilen bu tür birkaç sunucuyu ifade eder.

Bulut, bir ağa bağlı farklı sunucular arasındaki yükü paylaşır, bu nedenle size yüksek hızlı internet sağlayabilir.

Bulutun avantajı, çoğu zaman federe depolama bulutları olarak adlandırılan bir kaynak görevi gören birçok dağıtılmış kaynağa sahip olmasıdır.

Bulut ve İnternet

Bulut ve internet arasında bir fark var mı?
Bence evet, ama çok değil.
İnternet bulut için gereklidir, ancak aynı zamanda internetin küçük bir bulut olduğu söylenir.

Bakalım ne kadar farklılar?

İnternet – İnternet, veri aktarımı için donanım ve yazılım iletişimine izin veren çeşitli ağlardan oluşur. İnternet çalışmak için, farklı bilgisayarlar arasındaki iletişim için internet Protokolü / Aktarım Kontrol Protokolü’nü (IP / TCP) kullanır.

Bulut – Bulut, farklı veri erişim gereksinimlerine yönelik bir hizmet olarak kullanılabilecek İnternet üzerinden yazılım, altyapı ve platformlar gibi kaynaklar sağlar. Bulut hizmeti sağlayanlara ‘servis sağlayıcı’, satın alanlara ‘abone’ denir.

Temel olarak, her ikisi de – Cloud ve Internet, farklı sistemler arasında iletişim kurmak için bağlantıyı oluşturur.

Şimdi olduğu gibi bulut bilişimin temellerini öğrendik, hadi tam olarak bulut barındırma ne olduğunu bilerek devam edelim.

Bulut barındırma birkaç yıl içinde daha popüler hale gelen en yeni barındırma biçimidir.
Bir web sitesini barındırmanın geleneksel yöntemi, onu bir veri merkezindeki bir sunucuda barındırmaktı. Bu sunucu, birden fazla web sitesinin barındırıldığı veya web sitenizin ayrı bir alana sahip olduğu özel bir sunucu olabilir. Ancak, genel olarak barındırma prensibi her ikisi için de aynıdır.
Bulut barındırma biraz farklı. Verilerinizi tek bir sunucuda, bulut barındırmada depolamak yerine, verileriniz farklı yerlerde farklı sunucular arasında dağıtılır ve hepsi birbirine bağlanır. Verilerinize, buluttaki farklı sunuculara erişimi olan sanal bir makineden erişebilirsiniz.

Bu, farklı sunuculardaki verilerin dağıtımının kaynakları gerektiğinde nasıl artırabileceğini kafanızı karıştırabilir. Bu nedenle, bunun için güç ve depolama kapasitesinin dağılımı arka uç sistemi tarafından kontrol edilir.

Bulut sunucusu yöneticisi terminal üzerinden arka uçta oturum açabilir ve tüm makinelerin CPU yükünü kontrol edebilir. Bu sürece sanallaştırma denir. Bu sayede gerekli kaynaklar kolayca ve doğru bir şekilde çekilebilir.

Bulut barındırma avantajları –

Bulut sunucuları geleneksel sunucular üzerinde faydalıdır; bulut barındırmayı seçerken, istemciler fiziksel sunucu alanını değil sanal alanı kiralarlar. Böylece, müşteri yalnızca kaynaklar kullanıldığında ödeme yapabilir. Bunun anlamı, bulut barındırma ihtiyacınıza göre ödeme yapmanıza olanak sağlar.

Diğer avantajlar:

1) Ölçeklenebilirlik – Bulut barındırmada, kaynaklar yukarı ve aşağı doğru ölçeklendirilebilir, bu da onu daha esnek hale getirir ve sonuç olarak maliyetinizi düşürür.

2) Bulut sunucuları gereksizdir. Bir sunucu kapansa veya artsa bile, diğer sunucular yerini alacak ve görevi gerçekleştirecek anlamına gelir.

3) Fiyatlandırma – Bulut barındırmada, yalnızca kullandıklarınız için ödeme yaparsınız. Gerçekten ihtiyaç duymuyorsanız, ‘planı’ satın almanıza veya daha yüksek kaynakları kullanmak için çok fazla para ödemenize gerek yok.

4) Güvenlik – Veriler farklı sunucularda, birden çok yerde saklanır. Böylece, bir sunucu performans göstermese bile, yedeklemeniz için başka bir sunucuya sahip olursunuz. Geniş veri dağıtımını işlemek için farklı sunucu protokolleri vardır ve bu kadar kolay kırılamaz.

Cloud Security (Bulut Güvenliği)

5) Özelleştirme – Verilerinizi gereksinimlerinize göre özelleştirebilirsiniz. Verilerinizi kolayca ‘oluşturabilir, değiştirebilir ve yok edebilirsiniz’.

6) Yük Dengeleme – Veriler farklı sunuculara dağıtıldığı için, bir sunucunun tüm dosyaları yüklerken veya indirirken taşıması gerekmez. Bu nedenle, yük dengelenir ve sisteminizin hızı artar.

Bulut barındırma dezavantajı –

Bulut barındırma, tüm barındırma ihtiyaçlarınız için eksiksiz bir çözümdür. Ancak en büyük dezavantajı bilgi eksikliğidir. Doğru bilgi veya MilesWeb gibi uzman bir ekip olmadan, bulut barındırma deneyiminizden en iyi şekilde yararlanamazsınız.

Bulut barındırma nasıl çalışır?

Herhangi bir organizasyonda kullanılan her bilgisayar için, veri paylaşımı ve diğer karmaşık işler için görevleri yerine getirmek için bir lisansa ihtiyacı vardır, yüksek işlem gücüne sahip makineler ve özel ekipman gereklidir. Bunun büyük bir sermayeye ihtiyacı var. Yani, bunun yerine ‘bulut barındırma’ var.
Arka uç ve ön uç çoğunlukla web tarayıcıları aracılığıyla uygulamalara giriş yapmayı içerir. Bulut barındırma hizmeti tarafından sağlanan arka uç SaaS (Hizmet olarak yazılım), PaaS (Hizmet olarak platform) veya IaaS (Hizmet olarak altyapı) şeklindedir.

Bulut barındırma hizmeti aşağıdaki teknolojileri kullanır –

1) Donanım –
Bir bulut barındırma hizmeti, müşterinin verilerini depolamak için özel bir sunucu kullanmadığından, yüksek kapasiteli ve yüksek hızlı sabit diskleri olan yüksek kaliteli sunucuları ve yüksek RAM kapasitesini kullanır.

2) Genel bulut modellerinde, barındırma, diğer genel sanal kaynaklardan kaynakları çeken sanal bir sunucuda yapılır.

3) Bu genel ağ, bulut için kaynak görevi gören bir sunucuda depolanan verileri aktarmak için kullanılır.

4) Tüm bu genel bulutlar, verilerin gizli kalmasını ve kötü amaçlı yazılımlardan etkilenmemesini sağlamak için güvenlik önlemleri içerir.

5) Özel bulut, güvenlik ve gizlilik açısından daha uygundur. Sahada veya bulut servis sağlayıcısında bulunan sunucular ve ağlar gibi halkalarla korunan kaynakları kullanır.

Sonuç:

İnternet suçları gün geçtikçe artmakta olduğundan, web sitenizi ve blogunuzu güvence altına almanız gerekir. Bu nedenle, güvenilir bir barındırma sağlayıcısı bulmak her zaman daha iyidir. Ve daha fazla güvenlik arıyorsanız, o zaman bulut barındırma herhangi bir yerini tutamaz.

Diğer Yazılarım ; Javascript ve Jquery Nedir?

Facebook Twitter Google Plus Pinterest

Similar Blog Posts

CLM | Müşteri Yaşam Döngüsü Yönetimi ile Satış Stratejilerini Optimize Etme

Müşteri Yaşam Döngüsü Yönetimi (CLM) ile müşteri memnuniyetini ve gelirlerinizi artırabilirsiniz. CLM ile büyüme rehberimize…

ElasticSearch Nedir, Nasıl Kullanılır | Büyük Verinin Gücü

ElasticSearch'ün büyük veri uygulamalarındaki rolü ve avantajlarını öğrenin. Hızlı arama, veri analitiği ve Hadoop, Spark…

5 Soruda PostgreSQL Nasıl Kullanılır ve Nasıl Çalışır?

PostgreSQL, teknoloji dünyasında kendine sağlam bir yer edinmiş, açık kaynaklı, yüksek performanslı bir ilişkisel veri…

API Entegrasyonu Nedir, Nasıl Yapılır | API’leri Anlama Rehberi

API entegrasyonuyla varolan sistemlerinizden daha fazla verim alın. Gelin nasıl yapacağınıza göz atalım!